Login
+Follow
Login

Vandring på Mallorca: Dry Stoneleden GR 221

By Frilansäventyret on 2016.03.02 In Resor Vandring

R0010431.jpgVandring på Mallorca

Häromdagen bokade jag en resa till en av mina absoluta favoritplatser: Soller på Mallorca. Det är bergen och havet som lockar, naturligtvis. Jag ska dit med en av mina bästa vänner och vi planerar att vandra, äta god mat och bada. Oavsett väder ska vi bada. Hon är som jag, badar alltid utan att bry sig om väderlek.

Den som tror att Mallorca bara är fest och barhäng har så fel. Jag har spenderat mycket tid på öns vandringsleder och herre gud, det är ljuvligt, en helt annan värld.

Bortom öns charterhotell och vita stränder ståtar bergskedjan Serra de tramuntana. Dess rygg veckar sig från sydväst till nordöst och täcker en tredjedel av öns yta. Sedan 2011 finns bergskedjan med på Unescos lista över världskulturarv. Det finns tusentals gamla stigar och leder att ta sig fram på, men min favorit är långdistansleden gr 221. Den sträcker sig genom bergskedjan och förbinder de många små bergsbyarna med stigar som har brukats av människan i många år. Den går över toppar och genom pass, förbi sluttningar som har utnyttjats till oliv- och vinodlingar ända sedan antiken och tidig medeltid. Leden, som också kallas för dry Stoneleden, är uppdelad i åtta sträckor, 15 mil från andratx i söder till pollenca i norr. Namnet kommer av de handtillverkade stensättningar som byggts in i landskapet, sådant som trappsteg, murar, stugor och bevattningssystem. Jag har vandrat hela leden en gång, det är något som jag kan rekommendera varmt. Men denna gång blir det dagsturer med utgångspunkt från just Soller som kalllas för ”den gyllen dalen” – en sänka kramad av bergen, som mynnar ut i havet.

Mina tips om vandring på Mallorca:

Ta dig dit
Du måste inte starta vandringen från etapp ett, det är enkelt att exempelvis utgå från städer som Banyalbufar, Valdemossa, Deia och Sollér. Dessa når du med buss från Palma, då bussnätet är väl utbyggt på Mallorca.

Boende på vandrarhem
Längs leden finns fem vandrarhem, ägda av staten. En säng kostar cirka 11 euro. På vandrarhemmen kan du köpa middag, frukost och matsäck för billig penning. Kom ihåg att vandrarhemmen ska bokas i god tid innan avresa. Där vandrarhem saknas finns pensionat och hotell. Tältning är inte tillåtet – tyvärr!

Några pärlor till hotell som jag själv bott på i anslutning till vandringsleden:

Hotell Mar i Vent, Banyalbufar
Lyxigt hotell som har mycket charm och personlig karaktär. Ett riktigt drömställe med underbara utsikter.

Hotell Es Molí, Deia
Ett hotell i något högre prisklass – med rätta. Här hittar du boende och mat i toppklass.

Hotell Los Geranios, Puerto de Sollér
Fyrstjärnigt, charmigt, litet hotell precis vid stranden i Puerto de Sollér. Mysig restaurang som serverar god mat och frukost.

Mer information om vandring
www.conselldemallorca.net hittar du information om alla dagsetapper, samt telefonnummer till vandrarhemmen.

Osprey aura

7 Responses to "Vandring på Mallorca: Dry Stoneleden GR 221"

  Comments (7)

 1. VardagsÄventyr wrote:

  Gud så inspirerande! Vill åka iväg på en gång!

 2. VardagsÄventyr wrote:

  Jag såg på kartorna överleden att vissa sträckor inte är färdiga. Hur gjorde du där? Och gick du bara på magkänsla de gånger du hade olika alternativa vägar att välja på?

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login