Login
+Follow
Login

Vandring i Sverige: Fem vandringar att göra på hemmaplan

By Frilansäventyret on 2016.03.10 In Friluftsliv Natur Resor Vandring

emma_vandra i sommar

Såklart du ska möta Sveriges sommar med vandringskängorna på! Eller gympaskorna. Du lägger nivån där du vill ha den. I Sverige finns det gott om vandringsleder – i björkskogar och runt glittrande skogssjöar, uppför berg och längs stränder. Här är fem tips på vandring i Sverige som jag tycker du ska spana in om du vill vandra på hemmaplan i sommar.

 

1.Tyresta Nationalpark: Urskog nära stad
Min favorit på hemmaplan, vars urskog jag praktiskt tagit växte upp i. Detta är faktiskt en av landets största orörda skogar utanför fjällen. En urskog är en skog som aldrig har blivit utsatt för mänsklig påverkan – här har ingen bedrivit jordbruk eller skogsbruk. Totalt utgör vandringslederna i området cirka 5,5 mil och det finns goda möjligheter till långturer. Det är tillåtet att övernatta vid en av de många eldplatserna där det alltid finns ved utlagt. Nationalparken omfattar hela 1970 hektar och runt nationalparken ruvar Tyresta naturreservat i söder, öster och norr och det omfattar så mycket som 2700 hektar. Detta är ju en extremt lättillgänglig urskog. Jag gillar till exempel att sticka ut på kvällen, bara för att laga middag och övernatta vid ett vindskydd. Så om du bor i Stockholm och inte har  mycket tid för ett stort projekt – gör detta! Om du inte bor i Stockholm – åk hit ändå.
Var: Tyresta Nationalpark, söder om Stockholm
Info: http://www.tyresta.se/

2. Bergslagsleden: Naturromantik
Bergslagsledens sjöar och skogar sägs ofta vara som hämtade ur John Bauers sagolika teckningar. Här har du 28 mil att välja på. Leden startar i Kloten, vid gränsen till Dalarna och slutar långt nere i västgötadelen av Tiveden. Etapperna är mellan 7 och 23 kilometer långa och det finns en för alla åldrar och önskemål. Vissa etapper är mer krävande än andra, men med normal kondition får du inga problem. På varje etapp hittar du en rastplats med vindskydd, eldstad och torrtoalett. Där kan du övernatta.
Var: Bergslagsleden i Örebro län
Info: http://www.regionorebro.se

3. Grövelsjön: Lättillgängliga fjäll
Sveriges sydligaste fjällvärld hittar du i Grövelsjön, med gott om markerade leder och lättillgänglig fjällterräng. Detta är också en av mina absoluta favoriter. Det känns alltid som att jag vill stanna i Grövelsjön för evigt när jag är på vandringsbesök, sommar som vinter. Här kan du välja och vraka mellan dramatiskt högfjällsområde, mjuka toppar och skog och du kan med lätthet anpassa vandringen efter din egen nivå. Familjevänligt till tusen också! Gör gärna en tur till Jakobshöjden som kräver knappt tre timmars vandring och ger dig hänförande utsikt över Härjedalens fjäll.
Var: Grövelsjön, 35 kilometer norr om Idre.
Info: http://www.grovelsjon.com/

Emma vandrar i Grövelsjön

4. Skåneleden: Vandring och mat
Om inte vildmark och äventyrliga strapatser lockar så kanske Skåneleden passar bättre med sina välsmakande möjligheter. Längs Skåneledens 100 mil finns goda möjligheter till en mer avslappnad upplevelse av natur- och kulturlandskapet. Du hittar gott om gästgiverier och boende i anslutning till leden. Jag drömmer om att besöka Söderåsen som ska vara en underskön nationalpark. Men kustvandring i Kullaberg verkar också vara en härlig utflykt som kan avslutas på en servering i Mölles mysiga hamn.
Var: Skåne
Info: http://www.skaneleden.se/

5. Glaskogen: Vildmark i Värmland
I Glasskogens naturreservat finns 300 kilometer vandringsled! Det är alltså en plats som lämpar sig för både dagsturer och veckolånga vandringar. Kombinera gärna vandringen med fiske eller kanske paddling. Vill du ha ännu mera äventyr så kan du hyra mountainbike. I Glasskogens naturreservat finns det en chans att du får se både älg, räv, grävling och lodjur. Har du tur så hör du även vargen yla.
Var: Glasskogens naturreservat i Värmland
Info: http://www.glaskogen.se/

Exif_JPEG_PICTURE

0 Responses to "Vandring i Sverige: Fem vandringar att göra på hemmaplan"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login