Login
+Follow
Login

Så reconnectar du med naturen

By Frilansäventyret on 2015.03.22 In Hälsa Inspiration Natur

DSCF8412.jpg

IMG_0168DSCF8412.jpg

Som liten var jag utomhus hela tiden. Jag lekte, klättrade och grävde. Idag bor jag i en lägenhet, i en storstad. Även om jag gärna vandrar och tältar så är naturen inte alltid med i vardagen, under vissa perioder. Ibland känns den till och med alldeles för långt bort. Oftast är det i samband med att göra-listorna blir alltför långa, när stressiga måsten jagar bort inspiration och kreativitet. Men det finns några knep för att råda bot på stadråttan inom dig:

 

 • Gå ut och lek! Har du något barn i din närhet? Ta dig tid att leka och gräva i sanden. Eller underhåll dig själv med att plantera blommor och kryddor. Att gräva med händerna i jorden stimulerar produktionen av serotonin i hjärnan (tack vare en jordbakterie) – vilket gör dig lycklig och avslappnad. Det är inte utan anledning som trädgårdsterapi används vid depression.
 •  Gå barfota. Dina fötter är utformade för att vara mobila, annars skulle du inte ha 26 ben i en så liten kroppsdel. Men fötter som är instängda i skor hela dagen lång är inte glada fötter. De måste andas och är gjorda för att känna jorden under sig. Är du barfota får fötterna en direkt kontakt med jorden, vilket enligt många kan verka både helande och ge stabilitet. Detta sammanfattas i begreppet ”earthing” som används inom SPA-världen här och var.
 • Vakna med naturen. Finns det inte tid för en tältnatt? Bjud då in naturen på morgonen när du vaknar. Öppna fönstret det första du gör. Ta in allt du ser och andas djupt.
 • Ät frukost ute. Kylan är ingen anledning att vara inomhus. Klä då på dig. Oavsett om du sitter i parken eller på balkongen kan en utomhusfrukost sätta en avslappnad ton för hela dagen. Att tillaga middagen på ett gas-kök ute i trädgården, eller i den närliggande trädungen kan också vara allt som krävs för att känna sig  lugnare och få natur-feeling igen.
 • Ta in naturen. Fyll ditt hem med blommor och växter som ger dig naturligt, friskt syre. Köp tulpaner att pryda köksbordet. Lite är bättre än inget!

 

0 Responses to "Så reconnectar du med naturen"

  Comments (0)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login