Login
+Follow
Login

Reseguide: Puerto de Soller

By Frilansäventyret on 2016.04.13 In Äventyr Friluftsliv Resor Smultronställen Vandring

P1000549 kopia

Soller på Mallorca kallas ofta för ”den gyllen dalen”.  Dalgången är full med apelsin-, citron-, och olivträd, kramas av bergen och mynnar ut i det blå havet. Medan Puerto de Sollér bjussar på strandliv har själva byn Sollér några kilometer uppåt dalen en uppsjö av fina byggnader i modernistisk stil, kantade av smala traditionella gator. Både Soller och Puerto de Soller är perfekta utgångspunkter om man vill upptäcka bergskedjan Serra de Tramuntana. Den sträcker sig från sydväst till nordöst och täcker en tredjedel av öns yta. Sedan 2011 finns bergskedjan med på Unescos lista över världskulturarv. Effekten på vyerna är därmed slående – i Puerto de Soller är man ständigt omgiven av höga berg, apelsinträd och hav.

P1000422

Att göra
Puerto de Soller har egentligen det bästa av flera världar. Här finns stranden som ringlar sig runt den skyddande viken. Strandpromenaden Paseo de la Playa myllrar av trevliga barer, caféer och restauranger. Charterturismen finns men känns knappt av. Sollér var länge avskilt från resten av Mallorca och därför känns det som en ö på en ö. Sollér är lite av porten till vandringen i Tramuntana. Här finns åtskilliga vandringsleder för både dagsturer och flerdagarsturer. Vandringsturismen frodas och lockar framförallt tyskar än så länge. Gruppvandringar äger rum flera dagar i veckan men det är också enkelt att ge sig av själv. Hotellen hjälper gärna till med karta och tips. Är man inte sugen på vandring kan man roa sig kungligt med god mat och strandliv. Flera gårdar erbjuder plock av apelsiner och citroner. Till exempel det här mysiga stället.

P1000528

Utflyktsmål
Från Puerto de Soller kan du göra dagsutflykter med bil eller buss till närliggande bergsbyar. Som exempelvis Valdemossa – bergsbyn som en vinter var hem åt både kompositören Fredéric chopin och författarinnan George Sand. Chopins piano lockar fortfarande många turister, men likaså gör byns butiker och restauranger. Det är en plats full av liv! Ett annat utflyktsmål är Deia – en by som klättrar på sluttningarna och med sin skönhet lockar konstnärer, författare och poeter i massor. Och så vandrare förstås. Charmiga huvudstaden Palma är bara en timme bort med buss och tåget går ännu snabbare. Det så kallade Apelsintåget som går mellan Soller och Palma byggdes 1912 för att frakta apelsiner till huvudstaden. Med det blir transporten en upplevelse i sig.

port de soller

Boende
Majoriteten av hotellen i Sollér och Puerto de Sollér har en gemensam hemsida för bokning. Det är mycket enkelt att se vad som finns ledigt och hitta det typ av boende du är ute efter:
www.visitsoller.com

Mitt personliga hotelltips: Hotel Soller Beach (tidigare Hotel Generoso)
Nyupptäckt pärla för min del! Nyrenoverat och fräscht hotell med perfekt läge – precis vid stranden och strandpromenaden. Det finns både hotellrum och lägenheter. Jag skulle rekommendera ett rum med havsutsikt. Den balkongen skulle jag kunna bo på. Här kan man boka enstaka nätter eller fler, även svensk charter går hit. Hotellet har en ljuvlig bar och restaurang. Chevrésalladen är himmelsk, liksom sangrian.

P1000632
Utsikt från Hotel Soller Beach

Shopping
Närbelägna Palma har shopping så det räcker och blir över. Men om du stannar i Soller skulle jag rekommendera att du satsar på det lokala. Olivoljan är magisk, liksom citrusfrukterna. Botanisera bland apelsinmarmelad och citronoljor. Jag köper alltid hem salt från Mallorca med smaksättning av olika slag. Vinet är också roligt att utforska.

järnvägen

Restauranger
Utöver hotellrestaurangen som jag nämner ovan kan jag rekommendera Kingfisher som har en lyxig och strålande fish and chips (och mycket mer än så), samt restaurangen Nunu för dess mysiga stämning.

P1000633
Mysigt på Nunu.

0 Responses to "Reseguide: Puerto de Soller"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login