Login
+Follow
Login

Regnskydd när man vandrar: Ponchons fördelar

By Frilansäventyret on 2016.03.09 In Friluftsliv Prylar Vandring

Emma i dålig, billig poncho

En mycket nyttig lärdom under vandringen på Camino de Santiago var att jag aldrig ska köpa en poncho för tio kronor igen. Jag kan ärligt talat inte fatta riktigt vad jag tänkte med? Tilläggas bör att jag hade skalplagg med mig också, men jag insåg snabbt att poncho var en ganska trevlig uppfinning. Om den hade hållit för 80 mil vill säga. Bilden ovan visar hur ledsen jag var över detta köp. Att det var i min favoritfärg väger liksom inte riktigt upp att man blev blöt inpå huden.

Jag har alltid framhållit att jag gillar skalplagg bäst. Men under långvandring ter sig ponchon som ett ganska ypperligt val. Kanske det bästa? Jag håller just nu på att planera inför ett stort äventyr sommaren 2016. Väger för och emot nu gällande skalskydd och börjar luta mot ponchon. Här är fördelarna sammanfattade:

1. Ponchons vikt – lätt vikt är ju megaviktigt vid just långvandring

2. Enkel att ta på – över huvudet på ett kick så täcker den både mig och rygga. Inga byxor att trä på.

3. Liten packvolym – den är verkligen inte skrymmande utan kan enkelt förvaras i minsta fack på ryggsäckens utsida.

4. Bra ventilation – de ska tydligen har rejält mycket bättre ventilation än jacka och byxor.

 

Det var det jag själv kom fram till under senaste dagarnas efterforskningar. Något som jag har glömt? En negativ sak är naturligtvis den ekonomiska aspekten. Skalbyxor och skaljacka har jag redan, att investera i en poncho innebär en kostnad såklart. Och de bra tycks vara ganska dyra vad jag förstår.
Här är de jag kikar på:

Fjällräven Poncho, 1200 kr.
Exped Bivy-Poncho, 1695 kr hos Addnature
Sea to Summit Ultrasil Tarp-Poncho, 999 hos Naturkompaniet

Vad ska man tänka på när man köper poncho och är det någon som har en att rekommendera?

Emma i billig poncho

2 Responses to "Regnskydd när man vandrar: Ponchons fördelar"

  Comments (2)

 1. VardagsÄventyr wrote:

  När jag och min sambo skulle iväg på en vandring i Sarek för några år sedan så investerade han i ponchon från Exped. Jag tror att han var väldigt nöjd över att han valde att köpa en riktig en inför den turen då vi inte fick många minuter med uppehåll under veckan. Själv var jag i snålartagen och hade ett billigt regnställ från eXtremities. Inte så svårt att lista ut vem av oss som höll sig torr. 🙂
  Även fast det kostar mycket pengar så är det kanske värt att få en tarp samtidigt? Om man känner att man behovet…

  • Frilansäventyret wrote:

   Vad kul att höra att han var nöjd! Så svårt att veta ju. De kanske inte skiljer sig så mycket, eller så gör de det liksom. Du har nog övertygat mig om att det är en god investering 🙂 Sen är det helt klart en bonus att man får en tarp. Om vädret är b så kan ju det göra lunchen trevligare… Tack för din input!!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login