Login
+Follow
Login

Pilgrimsvandra: Nyckelvandring i Tyresö

By Frilansäventyret on 2016.06.23 In Äventyr Friluftsliv Natur Smultronställen Vandring

P1000682 kopia

För några veckor sedan var solen extra varm och skogen extra grön. Det var söndag och vi längtade ut. Inte bara för att träna inför den stora vandringen i sommar, utan också för att bara njuta. Döm om min förtjusning när jag hittade en för mig helt ny vandringsled i Stockholm, som jag aldrig vandrat förut! Det finns något otroligt härligt att hitta nya vandringsstråk bara runt knuten. Den här var dessutom en vinnare – vi fick vandra genom trollig skog, över ängar och betesmark, längs med skogsjöar och genom ett gulligt stugområde.

Ledsen är en pilgrimsvandring som utgår från Tyresö. Den kallas lite olika saker: ”De sju nycklarna” eller Nyckel-leden eller Nyckelvandring.

Nyckelvandringen som är 11,5 km lång är en rundslinga där Sörmlandsleden utgör en bit och där det finns sju utmärkta platser, ”nycklar”, för reflektion. Det var faktiskt inte alltid vi insåg att vi passerade en ”nyckel” (inte jättetydligt utmärkta) men det gav ändå vandringen ett spännande inslag. De sju nycklarna är:

 1.  Skorna – symboliserar långsamhet och uppbrott. Vi får ge oss ut från vardagen och försöka slå av på tempot. Tid för eftertanke.
 2. Staven – symboliserar frihet och efterföljande. Fria att välja vår egen väg behöver vi ändå vägvisare som stöder och leder.
 3. Kappan – symboliserar tystnaden och (den goda) ensamheten. Insvepta i kappan är vi skyddade, mot omvärldens impulser och krav. Vi får vända oss inåt, till vårt hjärta, till Gud.
 4. Ränseln – symboliserar delande och gemenskap. När vi delar såväl sorg och glädje som det materiella blir vägen lättare att gå.
 5. Hatten – symboliserar bekymmerslöshet och vila. Befriade lägger vi oss i en skogsbacke med hatten över ansiktet och bara är.
 6. Tältet – symboliserar enkelhet och rörlighet. Vi drar upp våra tält- pinnar, rullar ihop dukar och linor och går utan en massa prylar.
 7. Korset – symboliserar andlighet och tro. När fötterna flyttas fram- åt, kommer andning och hjärta i takt, vi har tid att tänka de djupare tankarna, får mod att ställa de svårare frågorna och hopp att ta till oss de svar som finns väntande, hela tiden alldeles nära.

Kan verkligen rekommendera denna fina dagstur! Området runt Tyresö slott är dessutom fantastiskt vackert och man kan ströva runt på stigarna i timmar.

P1000741 kopia
P1000714 kopia

 

P1000686 kopia

0 Responses to "Pilgrimsvandra: Nyckelvandring i Tyresö"

  Comments (0)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login