Login
+Follow
Login

Om konsten att jobba hemifrån

By Frilansäventyret on 2016.01.03 In Frilansliv Jobb Vardag

typewriter

Det må låta skönt och bekvämt, men det är inte alltid helt enkelt att jobba hemifrån. Å ena sidan kan den enorma friheten vara kittlande och inspirerande, å andra sidan kan den bli för stor och skräckinjagande. I det sistnämnda läget krävs disciplin, mängder av det.

Jag drömde alltid om att vara frilans och jobba var och när jag än ville. Efter min journalistexamen jobbade jag som hälsoreporter på en kvällstidning något halvår och sedan sa jag mig att det inte var någon idé att vänta längre. Jag tog språnget, arrangerade en mindre inspirerande jobbhörna i sovrummet och satte igång. I det stora hela gick frilanslivet bra. Men vissa dagar var såklart lättare än andra. Under mina första frilansår hade jag väldigt svårt att sluta jobba och arbetade allra helst dygnet runt. Det var ju så roligt och fanns ju alltid saker att göra. Att arbeta kväll eller helg är ju strålande bra när man kan ta igen det med en sovmorgon nästa dag, det är ju lite grejen med att vara egen för många. Man väljer själv NÄR och VAR och HUR. Men när de där kvällarna blir allt fler och man inte tar igen sig, då blir det värre. Det är en fin balans som jag nu, äntligen, tror att jag börjar få grepp om. Jag vill ju frilansa för att kunna njuta av den frihet det ger, inte för att jobba ihjäl mig.

Under åren har jag hoppat på olika vikariat och tidnings/webb-projekt, i perioder har jag frilansat heltid, deltid och ibland bara vid sidan om. Det senaste året har jag arbetat som copy/skribent inom PR på deltid och frilansat resten av tiden. Det har varit lärorikt att drillas i den sortens skrivande och jag har nästan uteslutande skrivit om resor och produkter inom friluftsliv och träning. Ett område som jag alltid skrivit om, ända sedan jag tog mina stapplande steg ut från högskolan. Det har varit roligt att se branschen från pr-sidan, att ha arbetskollegor två och en halv dag i veckan. Men för snart tre månader sedan tog jag ett beslut och nu i januari återvänder jag till min frilansvärld helt och hållet. Jag ska åter igen jobba hemifrån på heltid. Det känns spännande, roligt och inspirerande! Jag längtar efter att forma mina dagar och min vardag helt efter eget bevåg. Jag känner mig trygg i förvissningen att det som jag har lärt mig under de senaste åren kommer göra stor nytta.

Mitt hemmakontor (LÄS kontorshörna) är inte stort. Men där finns det jag behöver och kanske framförallt det som inspirerar mig. Så, här kommer mina personliga ledstjärnor och tips, på hur man faktiskt klarar av (och överlever) att arbeta hemma:

1. Förvalta friheten.
Använd friheten på rätt sätt. Du måste sätta upp regler för dig själv, precis  som du gör när du ska till ett kontor. Du kan inte ta ett spontant beslut att ta sovmorgon där i sängen, varje dag, bara för att du KAN. Om du däremot vet att du jobbar bäst på kvällarna, så kanske det är en bra plan att sätta klockan lite senare varje morgon, kanske är det ett bra frihets-beslut för just dig. Jag jobbar bäst på morgonen. Alltså går jag upp okristligt tidigt, kokar kaffe och virar in mig i en filt framför datorn under de första två-tre timmarna. När min eftermiddagssvacka normalt dyker upp tränar jag eller träffar en kompis eller gör något annat. Att kunna välja och arbeta när jag vet att jag fokuserar bäst gör mig typ berusad av lycka.

2. Ta pauser.
Att inte utnyttja att man faktiskt är sin egen chef vore korkat. Jag jobbade dygnet runt första frilansåret, men inte gav det så mycket mer utdelning för det. Att istället jobba effektivt och ge allt under ett visst tidspann för att sedan veta att jag är ledig, det ger desto mer. Måste jag jobba en lördag? Då tar jag ledigt på måndagen. Annars springer man alltför lätt rakt in i väggen. Våga vara ledig, och se det som en förmån istället för något dåligt.

3. Klä på dig.
Jo, vissa dagar jobbar jag i pyjamas. Men oftast inte. När man känner att inspirationen eller disciplinen inte finns där så är det ett bra tips att klä sig som för kontoret. Man lurar hjärnan på något vis. Sedan tycker jag att det vore oerhört slösaktigt att inte jobba från soffan någon gång ibland, när pms eller förkylning gör sig extra påmint.

4. Rutiner.
Lunchpromenad, morgonyoga, kaffe på balkongen. Skapa goda rutiner i både jobb och på raster. Morgonrutiner är min melodi. Det förbereder mig inför dagen. Även om man jobbar hemifrån – eller kanske just därför – behövs rutiner. Annars kommer vardagen kännas märkligt ofokuserad.

5. Planera.
Det sista jag gör varje arbetsdag är att skriva en lös planering för nästa dag. Några små punkter om vad som måste göras. Att frilansa inom något kreativt kan ibland kännas väldigt stressigt och med så spridda lösa trådar att man lätt blir knäpp. Kanske behöver någon planera för en hel månad, en annan dag för dag.

6. Älska ditt hemmakontor
Så viktigt att älska sitt skrivbord! Kommer återkomma till detta i ett annat inlägg, men tänk såhär: du har nu möjligheten att skapa en inspirerande plats istället för ett intetsägande utrymme som bara är kopplat till måsten. Lägg gärna några minuter varje dag på att städa upp eftersom röra ofta försämrar produktiviteten.

0 Responses to "Om konsten att jobba hemifrån"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login