Login
+Follow
Login

Ett möte med fotografen Claes Grundsten

By Frilansäventyret on 2016.02.24 In Intervju Journalistik Reportage Skriva

claes_friluftsliv
”Hunden heter Niak och är döpt efter en bergstopp i de norra delarna av Sareks nationalpark. Det är ett vackert berg med en rundad siluett som mäter 1922 meter över havet. Hunden är en lekfull belgisk vallhund som älskar att vara ute lika mycket som sin husse. Det är inte Claes första hund som fått sitt namn efter Lapplands höga berg. Den förra hette Keb, en tidigare hette Áhkká.

Vi befinner oss ett stenkast från hans villa på Ingarö utanför Stockholm. Långt från fjällvärlden, men omgivna av vatten och skog.
– En stilla söndagsmorgon här är det lika tyst som i Sarek, säger Claes och stannar till i det köldbitna gräset.”


För ett tag sedan tog jag och fotografen Emma Mattsson oss ut på ett himla roligt uppdrag. Vi for ut mot havet och öarna och så hem till mästerfotografen Claes Grundsten. Texten ovan är ett utdrag ur min artikel med honom som kom ut i senaste numret av tidningen Friluftsliv.

Det var lite av en dröm att få intervjua Claes för min del. Han är en oerhört imponerande naturfotograf, men han är också en mästare på ord. Jag har beundrat hans skrivande sen jag gick runt och drömde om att själv få jobba med skrivande. En situation som ganska enkelt kan leda till viss skriv-press naturligtvis, att skriva om sin textidol liksom. Men jag valde att känna mig inspirerad istället för pressad. Det som får mig att verkligen fastna för hans texter är hans förmåga att hitta detaljer som ingen annan. Han känner verkligen in landskapet och lyckas förmedla det med slående perfekta formuleringar. Han beskrev för mig att han tidigt lärde sig att ”se landskapet” tack vare att han förr arbetade med vegetationskartering i svenska fjällen och på Naturvårdsverket.

Claes har gett ut över 30 böcker, där han skildrar svenska fjällen och vandringar världen över i bild och text. En av mina favoriter är ”Äventyrets stigar” – en reseskildring som har översatts till fem språk.

Jag tycker det blev ett fint möte och det var intressant att få en kort liten inblick i såväl hans liv som i hans eviga kärlek till fjällen och naturen.

3 Responses to "Ett möte med fotografen Claes Grundsten"

    Comments (3)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login