Login
+Follow
Login

Konsten att skriva resedagbok

By Frilansäventyret on 2016.04.27 In Äventyr Resor Skriva

resdagbok

Bläddrar i den tummade lilla svarta boken som är full med blyertsanteckningar, sida upp och sida ned. Den är liten, går med enkelhet ned i en bröstficka på jackan, eller i facket på ryggsäckens midjebälte. Fem veckors vandring står nedplitade där i –  känslor, fakta, funderingar och beskrivningar. Hotellet som var något utöver det vanliga, hamburgaren som var den bästa jag ätit, mannen som vi träffade och som hade världens finaste hund, byar och städer som gjorde intryck. Men också trötta muskler och hälsporre, blåsor och skoskav och undran om vi kommer klara det. Allt från vandringen på Camino de Santiago kommer tillbaka snabbt när jag läser. Inser att resedagbok är oerhört viktigt för mig, rent av nödvändigt. Hur skulle jag annars minnas hur allting kändes, hur allting var?

På långvandringen i sommar ska jag göra samma sak. Fast ännu bättre. Här är mina bästa tips på hur du skriver resedagbok:

Block/resedagbok

1. Det finns flera sätt att skriva en resedagbok på. Jag är en nostalgiker tillika romantiker som gärna sparar på tågbiljetter, kvitton och hastigt nedtecknade kom ihåg-anteckningar. I efterhand blir dagboken ett fantastiskt minne om du även klistrar/tejpar in alla sådana saker.

2. Försök uppdatera dagligen. Även om det så bara är ett par ord! På Camino de Santiago var jag supertrött en stor del av tiden, orken att skriva var således utmanad. Ändå tog jag mig i kragen och skrev ned några meningar varje dag. På en dag står det: ”Galet trött. Behöver sova. Har ställt upp tältet i vandrarhemmets trädgård. Allt är så vackert.

3. Tejpa in visitkorten! På så vis kan man minnas alla fik, restauranger och butiker som betydde något extra. Ett enkelt sätt om man sedan vill tipsa någon annan.

4. En annan prima sak att klistra in – etiketten till det där läskande rosévinet som ni hittade på en liten taverna på någon liten grekisk ö.

Resekalender som resedagbok?

5. Välj den dagbok som passar just dig; en oansenlig anteckningsbok, ett vackert album, en veckokalender eller ett kollegieblock. Eller kanske till och med digitalt? För mig är storleken viktig eftersom jag oftast är ute på vandring och då spelar vikten stor roll.

6. Minns dock – resedagboken är ingen hemläxa eller ett jobb. Du gör det för att det är kul. Du behöver inte heller skriva på något särskilt sätt, utan skriv på det vis som passar dig. Jag skippar detaljer om dagens alla umbäranden och fokuserar på det jag tycker är viktigt – ofta blir det känslostorm med en och annan fakta-input.

Skriv resedagbok.

 

0 Responses to "Konsten att skriva resedagbok"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login