Login
+Follow
Login

Därför ska du vandra långt

By Frilansäventyret on 2015.03.19 In Äventyr Friluftsliv Inspiration Vandring

Emma vandrar Camino de Santiago

 

* Du är skapad för det. Titta tillbaka i tiden en aning. I forna kulturer satt man upprätt på golvet, med benen i kors, man knäböjde och satt på huk. Det är positioner som kräver styrka i ben och rygg, samt god balans. Att sitta på en stol är ingenting som vår kropp är byggd för. Vi får ont och minskad cirkulation. Men vi lever i ett samhälle nu som är skapat för sittande, medan vi är skapade för att röra på oss. Det finns mycket att säga om allt vårt eviga sittande. En sak som verkligen sätter stopp på det – och kan ge dig nya perspektiv – är gång. Vandring. När du är ute på en vandring känner du mer än någonsin att kroppen är gjord för detta. Den anpassar sig snabbt till lunket, hittar en rytm, hittar hem.

* Det motverkar stress. Du hamnar i en vardag där skoskav och väder är ditt största huvudbry (förhoppningsvis). I Japan använder man uttrycket shinrin-yoku – som kan översättas till ”Forest bathing”. Det betyder att vandring i  naturen ska användas för att hantera stress. Livet blir enkelt, du vandrar, lagar mat, sover. Du tar hand om dina fötter, du andas.

* Du får börja om. I vardagen hamnar vi lätt i rutiner. Vi fortsätter i samma spår, blir fästa vid våra vanor. En vandring, en lång vandring, tvingar dig att bryta vanorna. Samtidigt kan du inte låta bli att se dem på håll och därmed kan du analysera dem. Du får en överblick och chans att hitta tillbaka till en vardag som du aktivt väljer. Ibland kan man liksom behöva kliva ur sitt eget liv lite grann, för att förstå vart man är på väg.

* Människorna och naturen. Vad mer behöver sägas? Livet till fots ger upplevelser som du kan spara länge i minnet.

* Det är en utmaning. Du utsätter dig själv för något som inte alltid är helt bekvämt. Du vågar gå utanför säkerhetszonen och oj vad du växer med det.

* För hälsans skull. Det är en aktivitet som är nyttig för kroppen – och samtidigt skonsam. Oavsett vad du vill åt hittar du allsköns bra konsekvenser av vandring, som god fettförbränning, mindre risk för hjärtsjukdom och diabetes, samt lägre blodtryck.

* Stjärnnätterna. Behöver jag säga mer?

 

Det är min erfarenhet i alla fall. Och just det – nu är jag tillbaka i bloggandet!

 

1 Responses to "Därför ska du vandra långt"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login