Login
+Follow
Login

Att skriva resereportage: mina snabba do’s and don’ts

By Frilansäventyret on 2016.03.06 In Äventyr Frilansliv Jobb Journalistik Reportage Resor Skriva

 

Snart är det dags för Vildmarksmässan i Stockholm igen (ses vi där?). Jag ser fram emot det! Denna gång är jag inte där i någon tidnings-monter, utan satsar mestadels på att traska omkring och se allt som finns att se – och träffa alla som finns att träffa såklart.

Min bästa Vildmarksmässa var nog den som jag själv föreläste på för ett par år sedan. Tillsammans med fotografen Patrik Lindqvist pratade jag om hur vi gör för att skapa ett resereportage, sett till både text och foto. Det var förmodligen något av det roligaste jag gjort! Så många som kom fram efteråt och verkade uppriktigt intresserade. Och hur ljuvligt är det inte att få prata om resor och friluftsliv, samt hur man skriver om dessa två hjärteämnen? Vi berättade om vår arbetsprocess – inför en resa, under själva resan och inte minst om allt som händer efter. Vi berättade om det som gått bra och det som gått mindre bra (det som brukar gå mindre bra inbegriper allt som oftast en Emma, en cykel och ett olyckligt fall).
Som här på Korsika:
Emma har ramlat av cykeln på Korsika

 

Hur som! Minnet från den föreläsningen gör mig himla sugen på mer. Kanske börjar det bli dags igen. Så länge delar jag med mig av några (för mig) värdefulla do’s and don’t’s vad gäller att skriva resereportage. Detta tänker jag alltid på när jag reser och skriver. Det är mina tre budord, kan man kanske säga.

Hitta detaljerna. Allt handlar om detaljer för att få någon typ av närvaro i reportaget. För att minnas dessa både antecknar jag och fotar mycket under resans gång. Men för mig handlar det också mycket om att vara i nuet och verkligen uppleva det som händer – att verkligen känna de känslor och tankar som kommer. Jag fotar de jag intervjuar för att minnas exakt hur de såg ut, jag fotar detaljer i omgivningen för att kunna leva mig in i situationen igen när jag ska skriva om det. Vad doftar det? Hur ser vinmakarens händer ut? Vilka blommor växer i diket? Vad utmärker just denna vandringsled? På kvällarna antecknar jag allt jag kan komma på och vissa grejer kan kännas skittöntiga – oftast är det just de detaljerna som sedan blir de viktiga.

Show dont tell. Hemingways kanske mest kända text-förmaning? Innebär enkelt sagt att du inte ska skriva läsaren på näsan genom att berätta att naturen är vacker. Beskriv naturen istället så att läsaren själv kan dra den slutsatsen. Essentiellt i allt skrivande tycker jag.

Undvik klyschor. Regn som står som spön i backen är toktrist. Hur känns regnet mot huden? Hur låter det? Hitta dina egna beskrivningar och använd fantasin!

Att skriva resereportage

4 Responses to "Att skriva resereportage: mina snabba do’s and don’ts"

  Comments (4)

 1. maja wrote:

  Så bra! Inspirerande till tusen!

 2. Rebecka Drake wrote:

  Hej! Tack för bra tips!! Jag försöker själv att komma igång med att berätta om mina reseäventyr nu.. Kram!

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login