Login
+Follow
Login

Att planera ett resereportage

By Frilansäventyret on 2015.09.03 In Äventyr Jobb Journalistik Reportage Resor Skriva

 

Jag sitter just nu mitt i det – den där febrila planeringen inför ett resereportage. Det är sällan så lätt som det kan verka i efterhand, när jag läser mina egna ord i en tidning. När jag ser bilderna och intervjuerna – ibland ett helt år senare. Att vara iväg och göra resereportage innebär mycket jobb och oftast lite sömn, men det är samtidigt fantastiskt roligt. Något av det bästa jag vet!

Arbetet innan en reportageresa är oftast ganska tidskrävande och jag är mitt uppe i det nu. Det handlar mestadels om research och om idé-brainstorming. Jag och fotografen befinner oss i en bubbla av ändlösa diskussioner över mail, sms, samtal och möten. Vi kastar ur oss idéer om olika vinklar och möjliga tidningar/magasin att försöka sälja in artiklarna till.

Sedan följer synopsis-skrivande och utskick till väl vald tidning. Den gamla goda tiden när det räckte med en tidning, den tiden är long gone. För att kunna motivera en resa rent ekonomiskt krävs oftast två olika artiklar, gärna fler. Dessa måste naturligtvis vara helt olika varandra, med helt olika vinklar och till två olika sorters tidningar.

Här befinner vi oss nu egentligen. En vinkel/artikel är insåld. Vi grunnar på vad vi mer kan göra. Vi följer lösa trådar och får vilda, knäppa idéer på reportage. En del är vettiga, andra håller inte. Det är kreativt och inspirerande. Man inser hur mycket man vill göra.

Sedan bär det av såklart. Då blir det några dagar med äventyr men också fokus och koncentration. Fotografen jagar bilder, jag jagar personer att intervjua. Jag samlar också på intryck och känslor, smakar på dofter och sinnesstämning. Memorerar hur det ser ut och luktar. Allt det där är så viktigt sen, när jag väl skriver reportaget. Man tänker också mycket på andra möjliga vinklar och analyserar konstant om man har det som behövs för ett bra reportage.

Sedan är vi hemma igen. Då är det bara att skriva skriva skriva för min del. Förmodligen den del som jag älskar allra mest. Därför jag blev journalist. Men den processen tar vi en annan gång.

Nedan är jag på reportageuppdrag på vackra Korsika. Foto av den eminente fotografen: Patrik Lindqvist 

IMG_3390

0 Responses to "Att planera ett resereportage"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login