Login
+Follow
Login

Att intervjua en äventyrare

By Frilansäventyret on 2014.05.08 In Äventyr Friluftsliv Intervju Journalistik Skriva

Soren_utemaggan

Att skriva personporträtt är något av det roligaste jag vet i skrivväg. Det är klurigt, kul och utmanande. Inte minst är det intressant och spännande eftersom man får en chans att vara totalt jäkla mega-nyfiken och ställa en massa jobbiga frågor som man aldrig annars vågar ställa. Och vilka äventyr folk kan berätta om! Det är svindlande ibland. Jag älskar när någon tidning hör av sig med ett sådant uppdrag. Det pirrar liksom till i magtrakten och jag blir både nervös och entusiastisk. Det är mycket jobb bakom ett porträtt. Ibland går det lekande lätt, ibland är det svårare. När jag intervjuar för ett porträtt går jag enormt mycket på känsla och sinnesintryck. Jag kollar in hur personen ser ut när hen pratar, hur hen smakar på orden och vad som får hen att le/se bekymrad ut/blinka till. Allt spelar roll: miljön, kläderna, ljudet, känslan. Jag antecknar alltid febrilt. Kråkfötter som ingen annan kan läsa och jag håller mig sällan till mina frågor – det är så härligt när det blir fritt.

När jag väl börjar skriva blir det oftast med en mening som bara dykt upp i huvudet, det kan vara början, mitten eller till och med slutet. Sedan kör jag bara på. Skriver för glatta livet, ändrar om, byter och stryker. Det tar lång tid och det är alldeles ljuvligt.

Idag fick jag hem senaste Utemagasinet. Där i har jag med ett personporträtt på Sören Kjellkvist, med foton av braiga Fredrik Schlyter. Utmaningen med det porträttet var faktiskt att intervjun skedde i fyra omgångar – på telefon! Ett porträtt utan scen-känsla eller gestaltning blir ganska platt, vilket är risken med telefonintervjuer. Men, man får ha sina knep. Ett är att verkligen försöka leva sig in i det personen berättar om och fråga om allt – om vad han tänkte, kände och doftade just där och då. Till exempel. Det gjorde jag med Sören och han råkar ju vara en väldigt bra berättare, så jag tycker att det löste sig fint. Väldigt kul att skriva det var det!

Nåväl, nu ska ett annat personporträtt skrivas.

Puss

 

0 Responses to "Att intervjua en äventyrare"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Emma V Larsson
blogger  

Frilansjournalist, skrivnörd och förälskad i långvandring. Skriver reportage och artiklar för dagspress och magasin, med friluftsliv, resor, äventyr och hälsa som specialämnen.  

Bloggen Frilansäventyr handlar om skrivandet och kreativitet, om min frilansvardag som fylls med resereportage, artiklar, friluftsliv och kaffe.  

För mer info: www.emmavlarsson.se

Följ mig på Instagram:EMVLARSSON

Etiketter
+Follow

Login